Már december elején tudatta Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke Kelemen Hunor szövetségi elnökkel, hogy lemond tisztségéről, és a sajtóban kíván tovább tevékenykedni.
Kovács Péter és Kelemen Hunor a decemberi kampányzárón

Ezt Kelemen Hunor mondta el a Krónikának. A szövetségi elnök közölte, ez Kovács Péter személyes döntése volt, a december eleji beszélgetésen azt mondta, váltani akar. „Így fogalmazott: visszatér első szerelméhez, mivel tizennyolc év után úgy érzi, váltania kell” – ecsetelte lapunknak Kelemen.

Leszögezte: az ügyvezető elnöktől sem ő, sem más nem kérte, hogy váltson. „Nagyon szépen köszönöm neki a munkát, hat évig közeli munkatársam volt, és az elmúlt egy évben is bebizonyosodott, hogy jól tudunk együttműködni, hiszen a helyhatósági és a parlamenti választásokon is sikerült jó eredményt elérnünk” – mutatott rá Kelemen.

A szövetségi elnök hozzátette: egy politikusnak is meg kell adni a lehetőséget, hogy ha váltani kíván, azt megtehesse. Azt, hogy ki lesz Kovács Péter utódja, még ő maga sem tudja, de azt ígéri, hogy január végére, amikor várhatóan összeül a Szövetségi Képviselők Tanácsa – amelynek az ügyben döntenie kell – előáll a javaslattal.

Mint arról beszámoltunk, Kovács Péter szerdán a Transindex hírportálnak adott interjúban hozta nyilvánosságra, hogy távozik az RMDSZ ügyvezető elnöki tisztségéből. Távozása okairól az ügyvezető elnök csupán annyit mondott, hogy voltak személyes ellentétek az RMDSZ-ben, ami ennyi idő alatt óhatatlanul összegyűl, és voltak olyan döntések, amelyekkel nem feltétlenül értett egyet, részletekbe azonban nem bocsátkozott. 

A Krónika úgy tudja, az RMDSZ egykori második embere a Kolozsvári Rádió frissen megüresedett főszerkesztő-helyettesi tisztségét készül átvenni. Mint ismert, a magyar szerkesztőség irányításával együtt járó poszt azután üresedett meg, hogy a tavaly októberben kinevezett Szentannai Ágota a budapesti Román Kulturális Intézethez igazolt át.

Kovács 1997–1998-ban éppen a kolozsvári területi rádióstúdiónál dolgozott szerkesztőként (ifjúsági műsorokban), 1999-ben pedig sajtóelőadóként kezdte az RMDSZ sajtóirodájánál. Lapunk információi szerint Kovácsnak az ügyvezető elnöki posztról való távozása mögött belső személyi ellentétek lapulnak. Több forrásból is úgy értesültünk, hogy a szövetség második embere a Nagy Zoltánnal, Kelemen Hunor elnök kabinetigazgatójával – valamint utóbbi feleségével, a sajtótanácsosi tisztségről frissen lemondott Nagy-Debreczeni Hajnallal – régóta fennálló nézeteltérései miatt döntött úgy, hogy nem folytatja tovább az alakulatban.

Forrás