A mediterrán és balkáni útvonalaktól északra, Litvánia keleti határainál egy új útvonalat fedeztek fel az Európai Unió felé igyekvő menekültek és bevándorlók. A litván határőrök fáradozásai ellenére, a bűnszervezetek ezen az útvonalon csempészik át Fehéroroszországból Európába az embereket.
A hárommilliós balti államot az orosz exklávé, Kalinyingrád, valamint Fehéroroszország, Lengyelország és Lettország határolja, így földrajzi szempontból kitűnő átjáró Nyugat-Európába.
A Litvánián keresztül vezető tranzit útvonalat már régóta használják
– mondta Renatas Pozela a Litván Állami Határőr Szolgálat parancsnoka az Al Jazeerának. „Azt látjuk azonban, hogy folyamatosan új utakat keresnek a skandináv országokba igyekvő főként szíriai és afgán menekültek.”

A litván kapun az elmúlt években vietnami bevándorlók próbáltak bejutni az Európai Unióba. Pozela szerint a helyzetet csak súlyosbította az orosz gazdasági válság, mivel a korábban Oroszországban dolgozó vietnamiak is felkerekedtek.

Csecsen csempészeiket állítólag bűnszervezetekhez és az orosz titkosszolgálathoz (FSB) is szoros szálak fűzik.A litván Állambiztonsági Hivatal által 2016 júniusában kiadott nemzetbiztonsági elemzés arról számol be, hogy„az FSB arra törekszik, hogy olyan személyeket vegyen fel, akik meg tudják szervezni a csempészetet és a csempészáruk szállítását”.Pozela beszámolt róla, hogy bár már mindhárom balti állam határőrsége letartóztatott pár kevésbé befolyásos embert a csempészhálózat tagjai közül,a bűnszervezetek vezetői az Oroszországi Föderációból származnak, így elérhetetlenek a litván igazságszolgáltatási rendszer számára.A kelet-litván város, Pabrade bevándorlási regisztrációs központjában a vietnami mingránsokat elkülönítve tartják más fogvatartottaktól, és a csecsen embercsempészektől is.
Próbáljuk elkerülni, hogy börtönszabályzatot kelljen alkalmaznunk a központban, de muszáj csökkentenünk a kulturális különbségekből fakadó konfliktusok lehetőségét”
– magyarázta Aleksandras Kislovas, a központ vezetője.

A szovjet katonai bázisból a 90-es években kialakított és felújított központban külön blokkban tartózkodnak a főként a Közel-Keletről és Afganisztánból érkezett menedékkérők is. Ők akár 72 órára is elhagyhatják az épületet, amíg a kérelmüket el nem bírálják.

„Az emberek az idők kezdete óta vándorolnak,” – jegyzete meg Kislovas, „sosem fog megszűnni az azutáni vágy, hogy megtalálják a legjobb helyet a világban”.