Sir Ivan Rogers, Nagy-Britannia vezető brüsszeli diplomatája kedden bejelentette: lemond hivataláról, a Brexit-tárgyalások előtt mindössze pár hónappal. A hírt a brit kormány is megerősítette.
Sir Ivan Rogerst 2013-ban nevezte ki David Cameron hajdani brit miniszterelnök brüsszeli tisztségére, melyet az eredeti tervek szerint novemberig töltött volna be. A tervek szerint kulcsfontosságú szerepe lett volna a tárgyalási folyamat kezdeti szakaszában, de sajtóinformációk szerint több kormánypárti képviselővel is meggyűlt a baja.

Az uniós nagykövet és a brit kormány között már december közepén is érezhető volt a feszültség. Sir Ivan Rogers akkor arra figyelmeztette Theresa May-t és kormányát, hogy akár 10 évbe is beletelhetnek a britek kilépése után az EU és Nagy-Britannia közti kereskedelmi tárgyalások, és még így is megbukhatnak.

Theresa May jelenlegi brit miniszterelnök a tervek szerint március végéig indítja el a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával. Ez a cikkely szabályozza a kilépés feltételeiről szóló tárgyalássorozatot.

BBC