A kölni tömeges szexuális támadás olyan figyelmeztetés volt, amelyet a közvélemény nem akart meghallani és ez vezetett a berlini mészárláshoz – mondta Matteo Salvini, az olasz Északi Liga vezetője a Die Welt német lapnak adott interjújában.
Európának újra kell gondolnia migránspolitikáját a decemberi terrortámadások fényében – mondta keddi interjújában Salvini a Die Welt újságírójának.

A 2015-ös kölni szilveszteri tömeges szexuális zaklatások figyelmeztetések voltak, amelyeket a közvélemény végül nem hallott meg. Ez vezetett el a berlini terrortámadásig, ahol egy 24 éves tunéziai férfi belevezetett egy kamiont egy karácsonyi vásárba – mondta a bevándorlásellenes Északi Liga vezetője.

Az interjúban Salvinit arról is megkérdezték, hogy ismeri-e a bevándorlásellenes német AfD párt vezetőjét, Frauke Petryt, ám az olasz azt mondta, hogy még nem találkoztak személyesen. Ennek ellenére az AfD-t egy “friss és váratlan jelenségnek” tartja Európa közepén.

Az olasz Északi Liga vezetője Trump támogatójának mondja magát. Salvini régóta szószólója a bevándorlás szabályozásának és több ízben is “kulturális háborúról” beszélt a migránsáradat kapcsán, amely Olaszországban továbbra is komoly gondokat okoz. A pártvezér szerint a gondot nem az egyes személyek jelentik, hanem maga az iszlám, amely összeegyeztethetetlen az európai társadalmakkal.

Európa – Salvini szavai szerint – még sosem volt ennyire “puhány”. Az öreg kontinens kezdi elveszíteni értékeit, biztonságát, identitását és büszkeségét.

Támadás alatt állunk, és muszáj kitoloncolnunk azokat az embereket, akiknek nincs jogi alapja ahhoz, hogy itt legyenek. Ha békében szeretnénk élni, fel kell készülnünk a háborúra” - mondta Salvini.

Arra a kérdésre, hogy hogyan oldaná meg a problémát, Salvini azt válaszolta, hogy megállapodna Malival, Nigériával, Gambiával és Szenegállal, hogy megállítsa a gazdasági bevándorlók áradatát ahelyett, hogy “kidobjuk a pénzt az ablakon” a migránsok elszállásolásával.