A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltjének választotta Martin Schulzot, az Európai Parlament volt elnökét. Schulz beszédében kiemelte, hogy megválasztása esetén támogatná a menekültek elosztását – azaz a kvótákat – és külön kikelt Orbán Viktor ellen.
Az Európai Parlament volt elnökét pártjának választmánya vasárnap egyhangú döntéssel tette meg kancellárjelöltnek és javasolta pártelnöknek. A párt élére márciusban, rendkívüli kongresszuson választják meg – írja az MTI.

A több mint 150 éve működő párt országos választói támogatottsága történelmi mélységben, 20-23 százalék körül van, Martin Schulz szerint azonban győztesként kerül majd ki a szeptember 24-i Bundestag-választásból.

Azzal a szándékkal indulok el, hogy Németország kancellárja legyek" – mondta.

A középpontba a szabálykövető, keményen dolgozó embereket helyezi, és legfőbb törekvése a társadalmi igazságosság és az esélyegyenlőség erősítése. "Nem igazság, hogy még millió eurós nagyságrendű bónuszt is kap egy nagyvállalat vezetője, ha válságba taszítja a vállalkozást, miközben egy bolti eladót a legkisebb hibáért elbocsátanak, és nem igazság, hogy multinacionális óriásvállalatok kevesebbet adóznak Németországban, mint a sarki pékség, a gazdagok pedig adóparadicsomokba menekítik a vagyonukat" – húzta alá Martin Schulz, harcot hirdetve az adókerülés ellen és az "adózási igazságosság" megteremtéséért.

Kiemelte, hogy "humánus" menekültpolitikára van szükség, amely a menekülés okainak felszámolására törekszik. Ezért a német és az európai külpolitika feladata a szíriai békefolyamat előmozdítása, valamint a küzdelem a szegénység és az instabilitás ellen Afrikában.

Ugyanakkor "Európának is teljesítenie kell", a szolidaritás és a tehermegosztás elvét a külső határok védelmében és a menekültek "méltányos" elosztásában is érvényesíteni kell, mert ez az uniós tagországok együttműködésének alapja – tette hozzá, aláhúzva, hogy meg kell alkotni egy "európai bevándorlási törvényt".

Ezzel kapcsolatban az európai szolidaritás megbontása leghangosabb képviselőjének nevezte Orbán Viktor magyar kormányfőt.

Kijelentette: a német érdekek "nyílt megsértése", hogy a bajor CSU "udvarol és tapsol" Orbán Viktornak, aki "minden szolidaritást elutasít Németországgal a menekültpolitikában".

Hozzátette, hogy Németország szolidáris a segítségre szoruló uniós társállamokkal, de ha "egyes tagországok" úgy értelmezik a szolidaritást, hogy az agrártámogatásokra és a strukturális alapokból származó pénzekre azt kell mondani, hogy "igen, kérem", a menekültekkel való szolidaritásra pedig azt, hogy "nem, köszönöm", akkor a következő német kormánynak össze kell kötni a menekültpolitika ügyét a következő uniós költségvetés tervezésével".

Schulz tehát amellett tört lándzsát, hogy uniós forrásokat venne el Magyarországtól, amennyiben nem fogadnánk be migránsokat.

Martin Schulz a többi között a német-amerikai kapcsolatokról is beszélt. Kiemelte, hogy a transzatlanti kapcsolatoknak továbbra is központi jelentősége van Németország és az EU életében, de nyíltan ki kell mondani, hogy "elviselhetetlen tabutörést" követ el egy amerikai elnök, ha "hangosan gondolkodik emberek megkínzásáról", vagy fogyatékkal élő embereket sérteget.

Hozzátette: Donald Trump amerikai elnök tudomására kell hozni, hogy rá is vonatkozik a nemzetközi jog és az emberi jogok tiszteletének kötelessége.

Életútjával kapcsolatban hangoztatta, hogy nem tartja "foltnak" vidéki származását és alacsony iskolai végzettségét, az ezzel kapcsolatos bírálat pedig "arrogáns és elitista". Kiemelte, hogy élettörténete éppen azt mutatja, hogy pontosan érti és átérzi a németek többségét feszítő gondokat, ami alapvető elvárás egy kancellárral szemben.

Forrás: 888.hu