Isztambulban legalább 39-en meghaltak és közel hetvenen megsebesültek egy neves mulatóhelyen szilveszter éjszaka végrehajtott terrortámadásban.
A harminckilenc halálos áldozatból eddig huszonegyet sikerült azonosítani, köztük 16 külföldi van – közölte Süleyman Soylu belügyminiszter vasárnap reggel.

A télapónak álcázott támadó vagy támadók helyi idő szerint újév hajnalán negyed kettőkor érkeztek a szórakozóhely elé. Előbb a bejáratnál lelőtt/lelőttek egy rendőrt, majd behatolva vaktában tüzet nyitott(ak) az újévet ünneplőkre.

A támadás célpontja egy híres szórakozóhely, a Reina klub volt, amely a Boszporusz európai partján van. A 700-800 vendég közül egyesek a tengerbe vetették magukat menekülés közben – jelentette az NTV televíziós csatorna.

Nem tudni, hogy egy vagy több merénylő volt-e

A legvalószínűbb, hogy a vérfürdőt egy magányos, télapónak öltözött terrorista hajtotta végre. A merénylők számát más források két vagy három főben adták meg. Sorsuk egyelőre ismeretlen, nem tudni, hogy lelőtték, elfogták őket vagy elmenekültek. A környéket a rendőrség két kilométeres körzetben lezárta.

A rendőrség továbbra is kutat a terrorista elkövető után – mondta a miniszter, aki reményét fejezte ki, hogy rövidesen sikerül kézre keríteni az elkövetőt.

A miniszter elmondta, hogy 69 sebesültet ápolnak kórházban, négy ember állapota súlyos.

Vasip Sahin isztambuli kormányzó azt mondta, hogy a támadó “messzehordó” fegyvert használt, amellyel “brutálisan és vadul” tüzet nyitott az emberekre. Feltehetően gépkarabélyra utalhatott.

Sahin kormányzó és Soylu belügyminiszter egyetlen merénylőről tett említést, de más jelentések – így a közösségi médiában megjelent hírek – szerint több támadó volt, legalább az egyikük télapójelmezt viselt, amit a meneküléskor eldobott. A Hürriyet című török napilap szerint több támadó volt és arabul kiáltoztak. A lövöldözés kitörését követően több tucatnyi mentő és rendőrautó sietett az Ortakoy negyedben lévő szórakozóhelyhez.