Tömegeket befogadó táborok helyett sok kis létszámú központ felállítására készül az olasz belügyminisztérium az illegális bevándorlók kiutasításának felgyorsítására, Marco Minniti olasz belügyminiszter pedig Líbiába utazik, hogy az észak-afrikai ország partjairól induló, migránsokat szállító hajók feltartóztatásáról tárgyaljon - jelentették a csütörtöki olasz lapok.
Az olasz belügyminisztérium tervezete szerint a húsz olasz tartományból tizennyolcban több kisebb, egyenként legfeljebb 80-100 fős befogadóközpontot állítanak fel.

Mindegyik a városoktól távol, repülőterek közelében létesül a kiutasítások felgyorsítása céljából.

Ezekbe a táborokba azok a migránsok kerülnének, akik az olasz hatóságok szerint nem jogosultak menekültstátuszra, vagyis illegális bevándorlók, ezért el kell hagyniuk Olaszországot.

A kormány a túlzsúfolt és börtönökre emlékeztető táborokat akarja kisebbekkel helyettesíteni, amelyeket úgynevezett humanitárius kormánybiztos felügyelne.

A kisebb táborok felállításáról az olasz kormány január 18-án egyeztet az olasz tartományok és városok vezetőivel.

A menedékkérőket továbbra is szétosztanának az önkormányzatok között: minden ezer lakosra átlagosan 2,5 menedékkérő jutna.

Az önkormányzatok minden befogadott menedékkérő után havi 500 eurót kapnak. A menedékkérők kérelmük elbírálásáig közhasznú munkát végeznének.

2016-ban minden korábbinál nagyobb számban, több mint 181 ezren érkeztek Olaszországba. Az eddigi gyakorlat szerint a regisztrációs központokban (hot spot) illegális bevándorlónak minősített emberek egy része úgynevezett kiutasítási központokba (Cie) került, ahol hónapokon vagy akár éveken át több ezren szorongtak.

MTI