Mára egyértelműen a keresztények alkotják a legveszélyeztetettebb vallási közösséget. Ennek ellenére a liberális jogvédők továbbra is a muszlimok és az egyéb vallási felekezethez tartozó személyek jogait és életterét féltik. 
Egy frissen elkészített olasz felmérés szerint a 2016-os évben mintegy 90 ezer keresztényt öltek meg pusztán a hitük miatt, amely azt jelenti, hogy minden hatodik percben valaki meggyilkol egy a jézusi tanítást követő személyt. Mi több, világszerte megközelítőleg öt-hatszázmillióra tehető azon keresztények száma, akiknek korlátozták a szabad vallásgyakorlását.

Nem meglepő módon a keresztények természetellenes elhalálozása az iszlám országokban a legmagasabb.

A kutatás szerint a Boko Haram sújtotta Nigéria területén hatalmas kivégzések történtek, továbbá az egyéb, törzsi kultúrát valló afrikai országban a fegyvert nem ragadó, harcolni nem akaró keresztény lakosokat is előszeretettel mészárolják le.

Ezt követően a kommunista Észak-Koreában is nagyon magas azon keresztények száma, akiket pusztán a hitük miatt végeztek ki. A kutatás természetesen megemlíti az Iszlám Állam brutális tevékenységét is. Az elemzés hangsúlyozza: jelenleg 2.2 milliárd keresztény él szerte a világon, és mintegy 1.6 milliárd muzulmán. Azonban a jelenlegi tendenciákból kiindulva, a két felekezet közti különbség rohamosan csökkenni fog az elkövetkező évtizedekben.