Önfeledt szórakozásra vágyott az a három dortmundi fiatal, akik Isztambulba utaztak szilveszterezni. Már régóta eltervezték, hogy az újévet a nemzetközileg is számon tartott Reina klubban ünneplik majd.
Az egyikük elmesélte, hogy a szórakozóhelyen flörtölt egy marokkói lánnyal, akivel az este folyamán végig együtt voltak. Éjfélkor koccintott a társaság, a három huszonéves srác még képet is posztolt a legnagyobb közösségi oldalra, ezzel köszöntve az újévet. Ekkor még nem is sejtették, hogy nem sokkal később egy ámokfutó gépfegyveres ront be a helyre, és több mint 180 golyót lő a tömegbe. A három fiatal közül az egyiket öt lövedék találta el, ő még mindig az isztambuli kórház intenzív osztályán fekszik, másikuknak pedig a hátát érte találat. A harmadik fiatal szinte sérülés nélkül megúszta a támadást.

Az elmesélése szerint az volt a szerencséje, hogy a két barátja és a marokkói lány rázuhantak, amikor meglőtték őket, így a terrorista azt hitte, hogy ő is meghalt. A férfi hozzátette:

Az őrült elkövető 20 percen keresztül lövöldözött, neki pedig a végére már alig maradt levegője a rajta eszméletlenül fekvő testek miatt.

Két bécsi is megúszta

Mergim Shabani (26) und Tanju Köse (26) baráti meghívásra érkeztek Bécsből Isztambulba. Nem volt kérdés, hogy az egyik legmenőbb klubnak számító Reinaban köszöntik az újévet. Egy asztalnál vacsoráztak éppen, amikor az ámokfutó betört a szórakozóhelyre, és azt kiáltotta, hogy Allah akbar. A lövöldözés kitörésekor azonnal a földre vetették magukat. Shabani a támadás végéig a klubban maradt ott keresett magának rejtekhelyet.

Barátjának azonban volt annyi lélekjelenléte, hogy a kínálkozó alkalmat megragadva kimenekült az épületből. Csak a puszta szerencsének köszönheti, hogy a terrorista nem lőtte le futás közben. A szórakozóhelyen maradt Shabani egy pad alá bújt el végül egy idegen férfival. A sokktól még állítólag akkor sem mertek felállni, amikor egyértelművé vált, hogy a merénylő elment.

A rendőrök szedték ki őket a pad alól. A fiatal férfi elmondta, hogy kifelé menet nem mert a földre nézni, annyi holttest hevert szerteszéjjel. Attól tartott, hogy a borzalmas látványt soha nem tudná kitörölni az emlékezetéből.