A kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelölt, Sorin Grindeanu jelenlétében ismertette tegnap Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (SZDP/PSD) elnöke a javasolt kormánytagok névsorát. A javasolt koalíciós kabinet 27 tagú, amelyben két tárcavezető egyúttal miniszterelnök-helyettes is. A miniszterek javarészt a szociáldemokrata oldalról érkeznek, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (LDSZ/ALDE) négy tárcavezetőt ad, illetve a kormány tagja lesz még két tárca nélküli miniszter is.
A Liviu  Dragneanak  sikerült összehozni a rendszerváltás utáni legnépesebb bábkormányát kormányt, több minisztériumot szétválasztottak (ifjúsági és sport, környezetvédelmi és erdészeti, gazdasági és kereskedelmi), illetve új szaktárcákat is létrehoztak. Dragnea, a Szociáldemokrata Párt  elnöke hozta nyilvánosságra a javasolt kormánytagok névsorát. E szerint korábban Klaus Iohannis államfő által elutasított, muzulmán vallású Sevil Shhaidehet a regionális fejlesztési és közigazgatási szaktárca vezetésére jelölték,  amely eddig nem tapasztalt összeolvasztás révén jött létre fejlesztési, közigazgatási és európai alapok minisztériuma néven. Ebben a minőségben lenne miniszterelnök-helyettes is. 

A PSD kisebbik koalíciós partnere, a liberális ALDE négy minisztériumot fog vezetni, ezek közül az egyik a külügyi tárca, amelynek élére a diplomáciában jártas, korábban már a tisztséget betöltő Teodor Melescanut javasolták. Melescanu 2012 és 2014 között a román külföldi hírszerzés (SIE) igazgatója is volt.

A Sorin Grindeanu megbízott miniszterelnök-jelölt kormányáról várhatóan szerdán fog szavazni a bukaresti parlament.

Dragnea elmondta, a miniszterelnök-jelölt 5 kormánytagot választott ki, a többiről a PSD vezetősége döntött. Újságírói kérdésre válaszolva Dragnea nyomatékosította: teljes mértékben felelősséget vállal a kormányért, amelyben - mint mondta - jól felkészült, nagy munkabírású és többnyire fiatal személyek kapnak helyet. Hozzátette: arra is kiemelt figyelmet fordítottak, hogy a nők is legyenek képviselve, így nyolc hölgyet javasoltak miniszter-jelöltnek. Ezek között van Carmen Daniela Dan, akit belügyminiszternek javasoltak. Ez azért számít szokatlannak, mert Romániának még soha nem volt nő belügyminisztere. Dan korábban Teleorman megye prefektusa (kormánymegbízott) volt. Dragnea ugyanennek a dél-romániai megyének volt 12 éven át az önkormányzati elnöke.

Grindeanu kijelentette, ez a kormány nem kíván politizálni, ők ugyanis az ország "igazgatására" vállalkoznak. Grindeanu ezzel arra utalt, amit Dragnea is többször kifejtett, hogy politikai támogatással rendelkező végrehajtó kabinetben érdekelt. Ezt az erőviszonyt tükrözte az is, hogy nem Grindeanu, hanem Dragnea ismertette a kormánynévsort.

A december 11-i romániai parlamenti választást fölényesen megnyerő

PSD elnöke korábban leszögezte, őt illetné meg a miniszterelnöki tisztség, de ezt nem töltheti be, mivel felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és egy hatályos törvény szerint ilyen személy nem lehet kormánytag, amit Dragnea igazságtalannak tart, akárcsak az elítélését.

A beiktatásra javasolt új kormánynak két miniszterelnök-helyettese lenne, Shhaideh mellett az ALDE egyik társelnöke, Daniel Constantin kerülne ebbe a pozícióba környezetvédelmi miniszterként. Igazságügyi miniszternek a 16 éves parlamenti képviselői tapasztalattal rendelkező szociáldemokrata Florin Iordachet javasolták, aki a jobbközép román média szerint korábban több olyan törvénymódosítást terjesztett be, amely a korrupcióellenes harc akadályoztatására volt hivatott.

Meglepetés ugyanakkor a külügyi tárca élére javasolt Teodor Meleşcanu személye, aki az LDSZ jelöltjeként érkezik, és egyben a kabinet legidősebb tagja, jelentős diplomáciai tapasztalattal.

 A kormány PSD által javasolt miniszterei (Agerpres szerint): Sevil Shhaideh - miniszterelnök-helyettes, fejlesztési miniszter Alexandru Petrescu - gazdasági miniszter Andreea Păstârnac - határon túli román állampolgárokért felelő miniszter Mihaela Virginia - európai alapokért felelő miniszter Ana Birchall - európai ügyekért felelő miniszter Carmen Daniela Dan - belügyminiszter Petre Daea - mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter Gabriel Leș - védelmi miniszter Ionuț Vulpescu - kulturális miniszter Pavel Năstase - oktatási miniszter Șerban Constantin Valeca - kutatás-fejlesztési és innovációs miniszter Viorel Ștefan - pénzügyminiszter Florin Iordache - igazságügyi miniszter Adriana Petcu - erdő- és vízgazdálkodási miniszter Lia Olguța Vasilescu - munkaügyi és szociális ügyek minisztere Augustin Jianu - távközlési miniszter Florian Bodog - egészségügyi miniszter Marius Alexandru Dunca - ifjúsági és sportminiszter Răzvan Alexandru Cuc - szállítási miniszter Gabriel Petrea - társadalmi párbeszédért felelő miniszter Florin Nicolae Jianu - vállalkozói szféráért felelő miniszter Mircea Titus Dobre - turisztikai miniszter Az ALDE által javasolt miniszterek: Daniel Constantin - miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter Teodor Meleșcanu - külügyminiszter Toma Petcu - energiaügyi miniszter Grațiela Gavrilescu - parlamenti kapcsolatokért felelő miniszter.

Forrás: Transindex.ro