Felrobbant egy csomagba rejtett pokolgép vasárnap reggel egy újfasiszták által működtetett firenzei könyvesbolt előtt, a detonáció súlyosan megsebesített egy rendőrt – közölték a hatóságok.
A csomagot a rendőrség terrorellenes egységei találták meg a terrorveszélynek kitett helyek ellenőrzése során és riasztották a tűzszerészeket. Az időzített robbanószerkezet akkor lépett működésbe, amikor egy rendőrségi tűzszerész megközelítette, hogy hatástalanítsa – közölte Alberto Intini firenzei rendőrkapitány a RAI közszolgálati televíziónak nyilatkozva.

A sebesült tűzszerészt kórházba szállították, ahol amputálták a bal karját – közölték rendőrségi forrásból a Reuters hírügynökséggel. A robbanás következtében a tűzszerész egyik szemére megvakult.

A rendőrség nyomozást kezdett az ügyben, de nem bocsátkozott találgatásokra arról, hogy ki követhette el a támadást.

Gianluca Iannone, a CasaPound szélsőjobboldali csoport vezetője közleményben tudatta, hogy a könyvesbolt ellen az elmúlt egy évben immár harmadszor követtek el támadást, Iannone szerint “egyértelműen politikai okokból”.

Olaszországban a múlt század hetvenes, nyolcvanas éveiben megszokott jelenség volt a szélsőbaloldali és szélsőjobboldali csoportok sorozatos támadásai, de az utóbbi években sokkal ritkábbá váltak a hasonló erőszakos cselekmények.