Terrorral búcsúzott 2016 és terrorral indult 2017 – jelentette ki Földi László biztonságpolitikai szakértő, a polgári titkosszolgálatok volt főigazgató-helyettese a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.
Hozzátette: Európában a védelmi stratégia nagyon rossz irányba megy. Folyamatosan tagadjuk azt, hogy Európa belesodródott egy háborúba. A háború logikája az, hogy aki engem támad, azt kiiktatom. Jelen pillanatban a kontinensen nem ez történik. Most azt a parancsot kapták a rendvédelmi erők, hogy „tessék védekezni valami ellen, ami ellen nem lehet védekezni”. Ha azonban kimondjuk, hogy háború van, a védelem logikája megváltozik. Ha azt mondjuk, tessék rendet csinálni, akkor az minimum azzal kezdődik, hogy aki Európában illegálisan mászkál és jön-megy, az nem lehet itt – szögezte le.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a berlini merénylő azért nem utasították ki, mert nem voltak meg az eredeti, tunéziai okmányai, miközben már eleve így érkezett Európába.

Úgy vélte: ha valahol felmerül a terrorcselekmény gyanúja, a titkosszolgálat akkor jár el helyesen, ha az adott illetőt azonnal kivonja, nem várják meg, míg elkövet valamit. Ha esetleg hibázik a titkosszolgálat, akkor is a többség érdekeit védi, még akkor is, ha „belecsúsznak a hálóba néha őrültek, akik csak beszélnek dolgokról, de nem akarják elkövetni azt”.

Az igazi profik azonban még el sem indultak. Akik eddig terrorakciót követtek el, amatőr játékosok. A kiképzett katonatisztek, operatív tisztek dolga ma még az, hogy elhelyezkedjenek, felmérjék a terepet, hálózatot szervezzenek különböző feladatokra különösen az itt élő másod-harmadgenerációs bevándorlók leszármazottai körében. Amikor ez megvan, akkor fognak elindulni – vázolta fel Földi László.

Egymással összehangolt támadások lesznek, és az eddigieknél nagyobb hatásfokkal fogják végrehajtani azokat – prognosztizálta.