A megemlékezés nem pusztán emlékezést jelent, hanem azt a gyötrelmes folyamatot, amelynek során az kívánjuk elkerülni, hogy ugyanazt a hibát újra elkövessük - mondta Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke Brüsszelben, a nemzetközi holokauszt emléknap alkalmából tartott uniós parlamenti megemlékezésen szerdán.
Antonio Tajani hangsúlyozta: "a múlt szörnyű hibáira való emlékezés lehetőséget nyújt, hogy emlékeztessük magunkat arra, Európa mindig képes volt levonni a történelmi tanulságokat egy békére, demokráciára és az emberi méltóság tiszteletére épülő jövő érdekében".

Moshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke beszédében hangsúlyozta, az európai zsidók Európában akarnak élni, és ahogy mindig is, hűek maradni hozzá.

"Számítunk Európára, hogy továbbra is hűséggel fordul felénk, hűséget és kitartást azon eszme mellett, hogy a zsidóságnak van jövője itt Európában" - fogalmazott az elnök.

Az uniós parlamenti megemlékezésen - amelyen részt vett Tony Blair korábbi brit miniszterelnök, az Európai Tanács tolerancia és megbékélés nevet viselő munkacsoportjának elnöke is - Beate Klarsfeld holokauszt-kutató a migráció kapcsán felszínre kerülő rasszizmusra és idegengyűlöletre hívta fel a figyelmet. Óvatosnak kell lenni és mindenkinek kötelezettséget vállalni a gyűlölet megelőzése érdekében - húzta alá.

Az auschwitzi tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonái szabadították fel. Ezt a napot az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

MTI