Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök szerdán beismerte, hogy unokatestvérei valószínűleg az Iszlám Állam soraiban harcolnak. A gengsztergyilkos vezető megígérte, hogy nem veszi figyelembe a családi kötelékeket, ha szemtől szembe kerül a veszélyes dzsihádistákkal.
A botrányos kijelentéseiről és kábítószer-ellenes tisztogatásiról elhíresül elnök egy szerdai interjú során vallotta be, hogy az Iszlám Állam még saját családjába is beférkőzött. Bár Duterte nem részletezte, mit kíván tenni terroristának kikiáltott unokatestvéreivel, korábban problémák nélkül ecsetelte, hogy ő már személyesen is kivégzett kábítószer-kereskedőket; erőszakolókat és feltételezett gyilkosokat is kihajított már helikopteréből, mikor Davao polgármestere volt.

“Ha korrupt vagy, elkaplak a helikopteremmel, elrepítelek Maniláig és ott doblak ki” – fenyegetőzött egy decemberi televíziós beszédében.

Dzsihádista unokatestvéreinek történetét pont egy nappal az észak-cotabatói börtönszökés után osztotta meg az elnök. Akkor 150 rab szabadult ki Mindanao-sziget börtönéből iszlamista fegyveresek segítségével.

MTI