Tíz különböző néven harmincöt menekültközpontban regisztráltatta magát egy német újságíró, hogy kitapasztalja a rendszer működését, és egyetlen alkalommal sem fogott gyanút senki. Shams ul-Haq tapasztalatait most írta meg
A terror fészke című könyvében, és mesélt a Berliner Morgenpost című lapnak. A Pakisztánban született újságíró 26 éve érkezett Németországba, azóta német útlevelet szerzett, és elmondása szerint nem volt nehéz dolga migránsnak kiadni magát. „Bemondtam egy hamis nevet, elmondtam, honnan jöttem és hogy menedékjogot kérek. Senki sem kérdezett túl sokat” – mondta az interjúban Shams ul-Haq. Berlinben kezdte a tapasztalatszerzést, majd Potsdamban és Eisenhüttenstadtban is kipróbálta az ottani viszonyokat, de sehol senki nem fogott gyanút, pedig saját bevallása szerint számos alkalommal vettek tőle ujjlenyomatot is. „A régi tempelhofi reptér hangárjában kialakított menekültszálláson találkoztam egy pakisztánival, aki mindenhol beadta a menedékkérelmét és mindenhonnan felvette a támogatást. Valahogy őt elfogták és kiutasították. De elérte a célját” – mondta az újságíró. „Néha azt mondják, Németország terroristákat importál. Valójában mi magunk tenyésztjük őket” – mondta tapasztalatairól.

Az újságíró szerint a Tempelhof menekülttáborában, Németország legnagyobb ilyen intézményében a körülmények nagyon rosszak, az emberek egymás ellen fordulnak, de a legrosszabb az, hogy senkinek semmi dolga. „A menekülttáborok a terrorizmus melegágyai. Számos alkalommal láttam a szalafista propagandistákat dolgozni. Levágják a szakállukat, és segítőnek jelentkeznek, majd meghívják saját mecsetjeikbe a menekülteket” – magyarázta Shams ul-Haq. Mint elmondta, találkozott olyan szíriaival is, aki a háborúban az iszlamista an-Nuszra Front oldalán harcolt, fényképeket mutatott magáról, ahogy fegyverrel pózol. „Mások itt helyben radikalizálódnak, hiszen semmi dolguk, az étel rossz ízű, a kérelmük elbírálása nem halad. És sokan azt mondják, a németek hitetlenek, így elkezdődik egy nagyon veszélyes folyamat” – vélte az újságíró.

A cikk megjelenését követően a német rendőrség több állítást is hamisnak nevezett; többek között cáfolták, hogy Németországban többször lehet regisztrálni. Szerintük a rendszer jól működik, míg az újságíró határozottan állította, hogy nem így van. A rendőrség ugyanakkor elismerte, hogy a berlini gázoló terrorista, Anis Amri legalább tizennégy különböző személyazonossággal regisztrált más és más menekültközpontokban, és ő is számos alkalommal felvett támogatásokat, miközben a 2015 nyarán érkezett tunéziai férfit már tavaly február óta nemzetbiztonságra nézve veszélyes embernek tartották Németországban. Áprilisban újra megpróbáltak ellene fellépni, miután kiderült, hogy ismét állami támogatást kapott, és fél éven át a titkosszolgálatok is figyelték, ennek ellenére december 19-én le tudott csapni a berlini karácsonyi vásáron, majd elszökni, átutazni Olaszországba, ahol végül egy rendőr végzett vele.