A jobbközép UDI elnöke azt állítja, azért kellett bezárni egy PSA Peugeot Citroen-gyárat, mert túl sok “improduktív” muszlim munkást alkalmaztak — írja az Express.
Jean-Christophe Lagarde szerint 2013-ban azért zárták be a PSA Peugeot Citroen Aulney-ban található gyárát, mert “folyamatos problémák merültek fel a muszlim alkalmazottak vallással kapcsolatos követelései miatt.”

Azért kellett bezárni a gyárat, mert a muszlim munkások folyamatosan be nem tervezett imaszüneteket tartottak. Ez az igazság. A Peugeot egyik tisztviselője mondta nekem, hogy ez volt a gyár bezárásának egyik oka.”

Lagarde azt mondja kijelentéseivel nem akarja a muszlimokat bosszantani és vitát sem akar gerjeszteni a munkahelyi vallás kérdéséről, de úgy érezte meg kell törnie a csendet az ügyben.

A muszlimok a munkahelyeken próbálják megtéríteni a más vallású kollégáikat, zaklatják nem muzulmán munkatársaikat. Senkinek nem lenne szabad rosszul éreznie magát vallása miatt a munkahelyén, különösképp, hogy a munkahelyen nincs helye a vallásnak.”

A Peugeot szóvivője tagadta Lagarde “uszító” kijelentéseit, és azt mondta, hogy a gyár bezárásakor a cég a csőd szélén állt. Az üzemet a veszteségek csökkentése miatt kellett bezárni.

A PSA Peugeot Citroen szakszervezeti vezetője szintén tagadta Lagarde “aljas hazugságait”. Jean-Pierre Mercier azt mondta, hogy az Aulney-ban található gyár csak karácsonykor és húsvétkor zárt be vallási okok miatt. Mercier szerint minden alkalmazott keményen dolgozott, a muszlimok pedig munkaidőn kívül imádkoztak.