Mustárgázt találtak az iraki Moszulban az orosz gyártású rakétákat tartalmazó egyik raktárban – közölte Haider Fadil, az iraki különleges erők dandártábornoka.
Fadil elmondta: francia tisztviselők megvizsgálták a vegyszert, és megerősítették, hogy mustárgázról van szó. A mustárgázt egy tartályban tárolták, több mint egy tucat orosz felirattal ellátott föld-föld rakéta mellett.

A dandártábornok közölte, a rakéták típusa arra enged következtetni, hogy a Moszul nyugati felét még mindig ellenőrző Iszlám Állam vegyi fegyverek kifejlesztésén dolgozott. Ennek veszélyére iraki és amerikai tisztviselők már többször is felhívták a figyelmet. A 2014-ben az Iszlám Állam által lerohant Moszul egyetemét korábban térségbeli főhadiszállásaként használták a terroristák, az iraki kormányerők azt gyanítják, hogy a terroristák a létesítmény laboratóriumában vegyi fegyvereket állítottak elő.

Az utóbbi két év során több alkalommal is születtek olyan jelentések, amely szerint a dzsihadisták mustárgázt vetettek be Irakban, főként a kurdokkal vívott harcokban. Tavaly márciusban Taza városának mintegy 200 lakója szorult orvosi kezelésre a támadást követően, köztük 17-en további kórházi kezelésben részesültek égési sérülések, légzési nehézségek és bőrkiütések miatt.

A kén-mustár vegyületek hólyaghúzó hatásúak a csupasz bőrön, illetve a tüdőben, kis dózisban túlélhetők, nagyobb adagban viszont halálosak. A vegyi fegyverek, így a mustárgáz bevetését nemzetközi szerződés tiltja.

Forrás: faktor.hu