Legalább két ember - egy rendőr és egy bírósági alkalmazott - vesztette életét csütörtökön, miután gépkocsiba rejtett pokolgép robbant Izmirben, az égei-tengeri török kikötővárosának egyik bírósági épülete mellett.
A tartomány kormányzója, Erol Ayyildiz szerint az első nyomok arra utalnak, hogy a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lehet felelős a merényletért - közölte izmir kormányzója.
Ayyildiz megerősítette, hogy két ember meghalt a merényletben, továbbá öten megsebesültek, néhányuk súlyos állapotban van. Korábban egészségügyi források tíz sebesültről jelentettek.
A kormányzó szerint a pokolgéppel felszerelt gépkocsi a bírósági épület előtt állt meg. A robbanást megelőzően tűzharc alakult ki a rendőrökkel.
Hozzáfűzte: a támadók Kalasnyikov típusú gépkarabélyokkal és gránátokkal voltak felfegyverkezve, és egy rakétavető is volt náluk. "Tűzharc alakult ki, miután a rendőrök a Bayrakli kerület bírósági épülete előtti ellenőrzőpontjukon meg akartak állítani egy járművet.
Ebben az összecsapásban a terroristák működésbe hozták az autóba rejtett pokolgépet, miközben próbáltak elmenekülni" - mondta Ayyildiz. A tisztségviselő továbbá közölte: egy másik járművet ellenőrzött körülmények között felrobbantottak a hatóságok, amiről feltételezik, hogy az is a támadóké volt. A kormányzó szerint az első adatok arra utalnak, hogy a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lehet felelős a merényletért.
A támadás két elkövetőjét a hatóságok lelőtték, egy harmadikat továbbra is üldöznek - közölte az NTV török hírtelevízió. A Dogan hírügynökség szerint a robbantás egy bírósági épület személyzeti bejárata előtt történt