Németországban a migránsoknak sokáig nem volt szimpatikus az a lehetőség, hogy önkéntesen elhagyják az országot. Ma már fizetnek nekik a távozásért, így sokan mégis továbbmenekülnek egy másik európai országba.
A Süddeutsche Zeitung jelentése szerint az utóbbi 16 év adatait tekintve rekordot döntött azoknak a migránsoknak a száma, akik önkéntesen elhagyják Németországot. Tavaly a német hatóságok mintegy 25000 deportálást hajtottak végre, de az országba érkezett migránsok millióinak semmilyen motivációja nem volt arra, hogy önkéntesen távozzanak. Az önkéntes visszahonosítási programban sikeresen résztvevők száma elenyésző volt.

Mindez azonnal megváltozott, miután a szövetségi kormány több mint 55 ezer migránsnak ítélt meg támogatást ahhoz, hogy távozzon Németországból. Az intézkedést követően arról számolt be a Deutsche Welle, hogy 55 ezer migráns önkéntesen elhagyja az országot.

A támogatottak közt van több mint 15 ezer albán, hatezer szerb, és ötezer koszovói állampolgár, emellett több mint ötezer iraki és háromezer afgán. A Neue Osnabrücker Zeitung szerint a balkáni országokból érkezőket számos esetben már nem engedik át a határon, és azokat is megpróbálják rábírni a távozásra, akik a magas segélyek miatt eddig Németországban tartózkodtak.