Brüsszel a migránsok megállítását tervezi a líbiai partoknál.
Váratlan fordulat az UE politikájában a “Migráció a Földközi-tenger térségében lévő útvonalon” tervének a bemutatásával, amely azt irányozza elő, hogy olasz és európai hajók és személyzet bevetését irányozza elő az embercsempészek legyőzésére és a migránsok beáramlásának a leállítására. Ez az első olyan dokumentum, amely minden európai kormány támogatását élvezi, és különösen Olaszországon és Máltán segítene.

A terv ki akarja bővíteni a “Szófiát”, a Szicíliai-csatorna európai hajós misszióját a líbiai fennhatóságú partokra egy tengeri hajóblokád lehetőségével, hogy az megakadályozza a csempészek elindulását a líbiai kikötőkből. A hadrend első vonalában a líbiaiak lennének, és mögöttük sorakozna fel az EU missziója. Továbbá a líbiai parti őrség megerősítését is tervezik európai támogatással, továbbá Egyiptom, Tunézia és Algéria, valamint az európai kormányok biztonsági szolgálatainak a bevonását is.

A tervet az EU soros elnöki tisztségét betöltő Málta miniszterelnöke, Joseph Muscat kezdeményezte, aki azzal a kéréssel fordult Brüsszelhez, hogy vizsgálják meg politikai szempontból annak a lehetőségét, hogy kiterjesszék az európai missziót a líbiai partokra. A tervet európai vezetői február 3-án fogják megvitatni Máltában a nem hivatalos EU csúcson.

Az jobboldali olasz Északi Liga egyik vezető politikusa szerint ez csak elterelő politikai “hadművelet” az európai választások előtt.