Átszállítják más fegyintézetekbe az észak-brazíliai Manaus egyik börtönében lezajlott, 56 halálos áldozattal járó lázadás fő felelőseit - közölték kedden hivatalos források.
Alexandre de Moraes, Amazónia szövetségi állam igazságügyi minisztere a helyi hatóságokkal tartott tanácskozást követően bejelentette, hogy az Anísio Jobim büntetés-végrehajtási komplexumban vasárnap kezdődött és 17 órán át tartó vérengzés fő felelőseit azonosítják és az ország más börtöneibe helyezik át.

“Nagyon fontos, hogy el tudjuk szigetelni azokat az embereket, akik a lázadás élére álltak” – hangsúlyozta az amazóniai tárcavezető.

Az Amazónia központjának számító Manaus börtönében helyi idő szerint vasárnap késő délután törtek ki összecsapások a helyi Északi Család és déli, Sao Paulo-i Első Fővárosi Kommandó nevű rivális banda között, valószínűleg a börtön feletti ellenőrzésért. A bandaháború hétfő reggel ért véget, amikor 12 túszul ejtett börtönőr is kiszabadult. Az összecsapásokban a legfrissebb jelentések szerint 56-an haltak meg. A zavargás során hat holttestet lefejeztek.

Moraes emlékeztetett rá, hogy a kormány nemrég több mint egymilliárd reált (több mint 89 milliárd forintot) különített el arra a célra, hogy enyhítsen a börtönök túlzsúfoltságán. Mint mondta, ebből a pénzből a legveszélyesebb rabok elhelyezésére biztosítanának mintegy 20 ezer új férőhelyet.

Lázadás két közeli börtönben is

Az Anísio Jobim komplexumban történtekkel párhuzamosan másik két közeli börtönben is lázadás tört ki, a kormány gyanúja szerint összehangolt akciókról volt szó. A vasárnap és hétfőn zajlott zavargások közepette csaknem 200 rabnak sikerült megszöknie, de a hatóságok közülük legalább 40-et már elfogtak.

Forrás: Dailymail