Az újonnan alakult cseh belügyminisztérium e héten „A Terrorizmus és Hibrid Fenyegetések Elleni Központot” hozott létre, húsz emberrel. Célja, hogy azonosítsa a politikai radikalizálódás, a terrorizmus és (most jön a neokon csavar) „a nyilvánosságot megcélzó külföldi dezinformációs kampányok felől érkező veszélyeket”.
A kezdeményezés annak nyomán jött létre, hogy a cseh elhárítás azt állította, Oroszország aktívan megcélozta a cseh közvéleményt a NATO, az Európai Unió és egyéb ügyekben kiberháborúval, propagandával, bábcsoportokkal, és a populista, valamint szélsőséges csoportoknak nyújtott támogatással.

Ugyanakkor az erősen oroszbarátnak tekintett Milos Zeman elnök és hivatala bírálta az új szervezetet, kiemelve, hogy az a szólás szabadságát korlátozhatja.

Jiri Ovcacek, Zeman elnök szóvivője az új kjzpontot a kommunista korszakból ismert cenzúrahivatalhoz (CUTI) hasonlította. A témában még 56 twitter-üzenetet is kiküldött.

Egyik twitter-üzenete Zeman elnököt idézte így: „Nincs szükségünk cenzúrára és gondolatrendőrségre” - adta hírül az Euroactiv.