A svéd rendőrség a napokban bővítette az úgynevezett „sebezhető környékek”, azaz no-go zónák listáját, ahol a bűnözés mindennapos jelenség. 61 ilyen területet azonosítottak, huszonhármat pedig „különlegesen sebezhető környéknek” kategorizáltak. Az ott lévő vállalkozásokat nem biztosítják a biztosítótársaságok. Ha valaki élete veszélyben van, a pénz nem segít.

Napirenden vannak a lövöldözések és autóégetések. Az ott lakók nagy része migráns. A legtöbb dzsihadista is ezen körzetekből csatlakozott az Iszlám Állam terroristáihoz. Az orosz Russia Todaynek eről nyilatkozó Jonas Christensen dán tévészerkesztő elmondta, ilyen no-go zónák vannak Dániában és Németországban is, de Lengyelországban vagy Magyarországon nincsenek.

Egy szókimondó norvég bevándorlásügyi miniszterasszony éles szóváltásba keveredett svéd kolleganőjével a két skandináv ország között igen szokatlan nyilvános vitában. Sylvi Listhaug, a populista norvég Haladás Pártja, jelenti a brit Financial Times,  hónapok óta óvja hazáját, ne engedje meg, hogy ott „svéd viszonyok” alakuljanak ki, utalva a no go zónákban uralkodó állapotokra.

A parázsra tegnap olajat öntött azzal, hogy két héttel a norvég választások előtt bejelentette, ellátogat Stockholm egyik legvadabb ilyen körzetébe, hogy lássa, mit kell elkerülni. A svéd bevándorlási miniszter azonnal lemondta vele való találkozását.